MongoDB Atlas ile Cloud Üzerinde Veritabanı Oluşturmak

ibrahim arslan
3 min readJun 22, 2020

--

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Cloud üzerinde bir mongoDB veritabanını nasıl çalıştırabileceğinizden bahsedeceğim.

mongoDB Atlas’ın web sitesine giderek kayıt işlemimizi tamamlıyoruz. MongoDB Atlas nedir diyecek olursanız kendisini kısaca şöyle anlatıyor:

MongoDB Atlas, modern uygulamalar için küresel bulut veritabanı hizmetidir. Tam yönetilen MongoDB’yi AWS, Azure veya GCP genelinde dağıtın. Otomasyon konusunda sınıfının en iyisi ve kanıtlanmış örneklerle, kullanılabilirliği, ölçeklenebilirliği ve en zorlu veri güvenliği ve gizlilik standartlarına uyumu garanti eder.

Atlas, geliştiricilere tamamen ücretsiz olan MO-Sandbox 512 mb depoloma alanına sahip bir adet cluster kullanma hakkını sunmaktadır. Bir adet cluster içinde 100 veri tabanı ve 500 koleksiyon açabilirsiniz. Fakat mevcut veri tabanlarının boyutu 512 mb’ı geçmemelidir.

cluster oluşturma ekranı

Yukarıda ki Cluster paketini seçip bir isim verdikten sonra “Create a cluster” diyerek ücretsiz bir şekilde işlemi tamamlayabilirsiniz.

cloud ve bölge seçim ekranı

Clusterınızı AWS, Google Cloud veya Azure Cloud üzerinde barındırabilirsiniz. Bölge olarak, eğer veritabanı bağlantınız Türkiye üzerinden gerçekleşecek ise Frankfurt(eu-Central-1) bölgesini seçerseniz diğerlerine kıyasla daha hızlı bir bağlantı sağlayabilirsiniz. Bunun sebebi ise Frankfurt’un bize direkt olarak bir “hub” ile bağlı olmasıdır.

Cluster’ımızı oluşturduktan sonra şimdi kullanıcı işlemlerine geldik.

Veritabanlarımıza erişebilmemiz için bir kullanıcıya ihtiyacımız var. MongoDB Atlas panelinde “Security” bölümünde “Database Access” e tıklıyoruz. Burada bulunan “Add new user” butonuna tıklayarak oluşturulacak kullanıcının kullanıcı adı ve şifre bilgilerini belirlemeniz gerekiyor. Daha sonrasında “User Privileges” kısmından yetkilendirme işleminizi yaparak kullanıcı oluşturma işlemimizi tamamlayabiliriz.

kullanıcı oluşturma ve yetkilendirme

Kullanıcıyı oluşturduktan sonra Cluster’a erişebilecek IP adreslerini belirlememiz gerekiyor. Security bölümünde ki “Network Access” e tıkladıktan sonra “Add Ip Address” bölümüne tıklayarak aşağıdaki panelde “Whitelist Entry” alanını 0.0.0.0/0 girersek clusterimize herhangi bir IP üzerinden bağlanabiliririz.

Production ortamına geçtiğinizde, veritabanı bağlantısı gerçekleşecek sunucunun IP adresini girerek daha güvenli bir yapıya sahip olabilirsiniz.

Ayrıca “Add Current IP Address” bölümünden güncel ip adresinizi de verebilirsiniz.

whitelist paneli

Gelelim oluşturduğumuz clusterimize bağlanmaya..

Cluster sorunsuz bir şekilde oluşturulduğunda aşağıdaki gibi bir panelle karşılaşacağız. Açılan panelde “Connect” butonuna tıklayınız.

Aşağıdaki bölümlerden “Connect Your Application” seçeneğini seçtikten sonra istediğiniz driver ve versiyonu belirleyebilirsiniz. Örneğin bir Nodejs uygulamasına entegre etmek istersek “Connection String Only” bölümünde admin ve password bölümlerine önceki adımlarda oluşturduğumuz kullanıcının kullanıcı adı ve şifresini girerek kullanmaya başlayabiliriz. Daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz “Help” bölümünden “Docs” kısmına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

clusterın uygulamaya bağlanması

Bu aşamayı tamamlayarak bağlantımızı oluşturduk. Eğer veritabanınızı “Robomongo” aracılığıyla kontrol etmek isterseniz “mongoDB ile Robomongo Bağlantısı Oluşturma” yazıma göz atabilirsiniz..

--

--